Lingvální (vnitřní) rovnátka: Výhody a nevýhody

Zvažujete lingvální rovnátka? Zjistěte, jaké jsou jejich výhody, nevýhody, ceny i alternativy ✅ Úvodní konzultace k Invisalign zdarma ✅ Možnost splátek

Lingvální rovnátka (vnitřní rovnátka): Výhody a nevýhody rovnátek na zadní straně zubů

Touha po zdravém a krásném úsměvu motivuje v současné době miliony lidí po celém světě k tomu, aby podstoupili ortodontickou léčbu. Pro mnohé však existuje významná překážka, která jim brání v tom, aby léčbu vyhledali: Nelíbí se jim vzhled běžných kovových rovnátek. Naštěstí je k dispozici spousta (téměř) neviditelných možností. Pojďme se podívat na jednu z nich: na lingvální rovnátka.

Co jsou vnitřní rovnátka?

Jinými slovy: rovnátka ze zadní strany zubů. Mají stejné součásti jako klasická kovová fixní rovnátka, ale jsou upevněna na jazykové (neboli lingvální) straně zubů. A proto, že jsou umístěna za zuby, jsou téměř neviditelná.

Lingvální rovnátka však nejsou vhodná pro každého. Například pacienti s velmi hlubokým předkusem mohou mít problémy s častějším vyskakováním rovnátek.

Kolik stojí rovnátka zevnitř?

Cena vnitřních rovnátek se bude lišit v závislosti na:

  • délce vaší léčby,
  • místa vašeho bydliště, resp. klinice či ordinaci, kterou si vyberete,
  • vaší pojišťovně a příspěvkům, které nabízí,
  • typu aparátu, který si vyberete.

Konkrétní sumu se dozvíte od vašeho ortodontisty, ale počítejte s cenou okolo 100 000–150 000 Kč.

Jaké jsou výhody a nevýhody lingválních rovnátek?

Преимущества

  • Lingvální rovnátka jsou prakticky neviditelná.
  • Účinně korigují většinu problémů se skusem.
  • Lze je přizpůsobit tak, aby zvýšily vaše pohodlí a maximalizovaly svou účinnost.

Недостатки

  • Lingvální rovnátka bývají dražší než ostatní typy rovnátek.
  • Mohou způsobovat značné nepohodlí, zejména zpočátku.
  • Mohou vám dočasně způsobit šišlání.
  • Léčba s nimi může trvat déle než s běžnými rovnátky.

Pokud je váš hlavní důvod pro zvolení lingválních rovnátek jejich neviditelnost, zvažte neviditelná rovnátka Invisalign. Objednejte se na konzultaci zdarma ještě dnes!

Budu po lingválních rovnátkách šišlat?

Bohužel se to stává poměrně často. Když totiž mluvíte, váš jazyk se dotýká zadní strany zubů – a díky tomu můžete vydávat určité zvuky. Vzhledem k tomu, že jsou rovnátka z vnitřní strany zubů, bude vaše řeč při prvním nasazení lingválních rovnátek ovlivněna.

Jsou lingvální rovnátka nepříjemnější než jiná rovnátka?

Bez ohledu na to, jaký druh rovnátek si vyberete, budete pravděpodobně pociťovat určité nepohodlí. Je tomu tak kvůli pohybům zubů

Bolest mohou způsobovat také samotná rovnátka, která se dostanou do kontaktu s měkkými tkáněmi uvnitř úst. U lingválních rovnátek je častým místem bolesti jazyk kvůli umístění rovnátek.

Pro některé pacienty jsou nepříjemné pocity spojené s lingválními rovnátky značné. Pro zlepšení pohodlí pacientů vyrábí stále více výrobců lingvální rovnátka menší a hladší. Rovnátka lze také přizpůsobit, což prokazatelně snižuje nepohodlí.

Pro krátkodobou úlevu od citlivých míst můžete vyzkoušet lokální gel proti bolesti zubů nebo malé množství vosku na všechny ostré hrany rovnátek. Pokud by vás drátek píchal nebo škrábal, obraťte se na svého ortodontistu. Drátky lze zastřihnout, aby vás nebolely.

Přečtěte si další naše články, které by vás mohly zajímat:

Начните
с БЕСПЛАТНОЙ консультации

Мы вместе спланируем оптимальное решение для Вашей улыбки.

Запишитесь на бесплатную консультацию
бит сипка