Jak zmírnit bolest zubů při nošení rovnátek

Bolí vás rovnátka? Neseme osvědčené tipy a triky, jak zmírnit nepohodlí spojené s ortodontickou léčbou ✅ Objednejte se na konzultaci zdarma ještě dnes!

Rovnátka a bolest: Tipy, jak zmírnit bolest při nošení rovnátek

Chcete mít krásný, rovný a zdravý úsměv? Pak se nošení rovnátek nevyhnete. Jistě víte, že nošení rovnátek bývá často doprovázené nepříjemnou bolestí – nebo minimálně diskomfortem. Ať už se jedná o fixní, nebo neviditelná vyndavací rovnátka, bolest po nasazení nebo utažení je běžnou součástí léčby. Přestože je tato bolest obvykle dočasná, může negativně ovlivnit váš každodenní život i vaši pohodu. V tomto článku vám přinášíme několik osvědčených tipů a triků, které vám pomohou zmírnit bolest, a usnadnit vám tak celý proces ortodontické léčby.

Ještě než se dostaneme k samotným praktickým tipům, pojďme se podívat, proč vůbec rovnátka bolí – a jestli existuje nějaký typ rovnátek, který nebolí vůbec. 

6 nejčastějších důvodů, proč rovnátka bolí

  1. Tlak na zuby a dásně: Rovnátka způsobují bolest zubů především tím, že vyvíjejí na zuby konstantní tlak, čímž je postupně posouvají do požadované polohy. Tento tlak ovlivňuje nejen zuby, ale také okolní dásně, kosti a parodont, což může vyvolat bolestivou reakci.
  2. Změna v kostní tkáni: Když se zuby pohybují, dochází ke změnám v kostní tkáni čelisti. Tento proces je nezbytný pro to, aby zuby mohly měnit svou pozici, ale je také příčinou bolesti, zejména v počátečních fázích léčby.
  3. Citlivost nervů: Tím, jak se zuby pohybují, se dráždí nervová zakončení v zubech a okolní tkáni. To může způsobit ostrou nebo tupou bolest v zubech. Citlivost nervů se může zvýšit, pokud se zuby pohybují rychleji nebo pokud vám rovnátka právě utáhli (nebo vyměnili dlahy).
  4. Podráždění měkkých tkání: Fixní rovnátka mohou způsobit podráždění vnitřku úst, včetně dásní, tváří a rtů, kvůli kovovým zámečkům a drátkům. Toto podráždění může vést k bolestivým oděrkám, což přispívá k celkovému nepohodlí. U neviditelných rovnátek může dojít k podráždění při nasazování a snímání dlah, což může způsobit bolestivost.
  5. Přizpůsobení na nový tlak: Bolest zubů po nasazení rovnátek nebo po jejich utažení je často způsobena tím, že zuby a okolní tkáně potřebují čas na přizpůsobení se novému tlaku. Tento proces může trvat několik dní, během kterých může být bolest výraznější. Jakmile si však zuby na tlak zvyknou, bolest obvykle ustoupí.
  6. Trhání zubů před nasazením rovnátek: Trhání zubů pro rovnátka není vždy nutné, pouze v případech, kdy je v čelisti nedostatek místa pro všechny zuby, což by bránilo jejich správnému narovnání.

Jaké faktory mohou zhoršovat bolest?

Bolest při nošení rovnátek může být ovlivněna různými faktory, které ji mohou zhoršovat nebo prodlužovat. Níže jsou uvedeny hlavní faktory, které mohou zhoršit bolest:

  1. Utažení drátků: Jedním z nejčastějších faktorů, který může zhoršit bolest při nošení fixních rovnátek, je utažení drátků. Při každé návštěvě ortodontisty, kdy dochází k utažení nebo úpravě drátků, se zvyšuje tlak na zuby. Tento zvýšený tlak vede k intenzivnější bolesti, která může trvat několik dní, než si zuby a čelist zvyknou na nový tlak.
  2. Nasazení nové dlahy (u neviditelných rovnátek): U neviditelných rovnátek, jako je Invisalign, může výměna staré dlahy za novou způsobit zvýšenou bolest. Každá nová dlaha vyvíjí nový tlak na zuby, aby je posunula dále do správné pozice. Tento nový tlak může způsobit citlivost a bolest, zejména během prvních několika dní po nasazení nové dlahy.

Jak dlouho obvykle bolest trvá po nasazení nebo utažení rovnátek?

Bolest po nasazení nebo utažení rovnátek obvykle trvá 3 až 5 dní. V tomto období je 

nejintenzivnější, ale poté postupně odeznívá, jak si zuby a okolní tkáně na nový tlak zvyknou. U některých pacientů může mírná citlivost přetrvávat až týden, ale většina 

nepohodlí by měla zmizet po několika dnech.

  1. Změna stravy: Konzumace tvrdých, křupavých nebo lepkavých potravin může zhoršit bolest, protože tyto potraviny vyžadují větší sílu při kousání a žvýkání – a tím zvýší tlak na zuby a rovnátka. Navíc tvrdé potraviny mohou poškodit drátky nebo zámečky, což může způsobit další bolest. Tento bod neplatí pro neviditelná rovnátka, protože si je na jezení vyndáváte z úst.
  2. Nedostatečná ústní hygiena: Špatná ústní hygiena může vést k zánětu dásní, tvorbě zubního plaku nebo dokonce k zubnímu kazu, což může zhoršit bolest při nošení rovnátek. Zánět dásní způsobuje jejich otok, což může zvyšovat citlivost na tlak z rovnátek a tím i bolest.

Tip: Přečtěte si, jak si správně čistit zuby s rovnátky.

  1. Stres a úzkost: Psychologické faktory, jako je stres a úzkost, mohou také zhoršit vnímání bolesti. Stres může zvýšit citlivost na bolest a vést k napětí v čelisti, což může zvýšit diskomfort při nošení rovnátek. Navíc úzkost spojená s očekáváním bolesti může vést k tomu, že pacienti bolest vnímají intenzivněji.
  2. Fyzická aktivita a sport: Určité druhy fyzické aktivity nebo sportu mohou zvýšit riziko nárazů nebo tlaků na zuby, což může způsobit nebo zhoršit bolest. Například kontaktní sporty mohou vést k náhodným úderům do úst, které mohou poškodit rovnátka nebo způsobit zranění, což zvýší bolest.
  3. Přecitlivělost na změny teploty: Zuby mohou být citlivější na změny teploty, zejména na velmi studené nebo horké potraviny a nápoje, pokud jsou v procesu pohybu. Tento typ citlivosti může způsobit krátkodobou, ale intenzivní bolest, která může být nepříjemná a zhoršit celkový komfort při nošení rovnátek.

Zvýšená bolest spojená s těmito faktory je obvykle dočasná a často ji lze zmírnit úpravou stravy, zlepšením ústní hygieny, používáním ortodontického vosku nebo analgetik, a vyvarováním se aktivit, které mohou bolest zhoršovat.

Bolest zubů a rovnátka: Srovnání mezi fixními a neviditelnými rovnátky

I když jsou základní mechanismy, které způsobují bolest u obou typů rovnátek, podobné, může být míra bolesti mírně odlišná. 

Fixní rovnátka bolí mohou být navíc méně pohodlná také kvůli pevným zámečkům a drátkům, které mohou navíc dráždit ústní sliznici. Suma sumárum, pokud se rozhodnete pro fixní rovnátka (rovnátka na pevno), bolest bude součástí. 

Neviditelná rovnátka mohou také způsobovat diskomfort, zejména při přechodu z jedné sady dlah na druhou, ale narozdíl od rovnátek na pevno vás v nich nemá co dráždit. Další z důvodů, proč jsou neviditelná rovnátka správná volba.

V každém případě je důležité, abyste byli připraveni na určitou míru bolesti, která je součástí léčebného procesu s rovnátky.

Jak zmírnit bolest při nošení rovnátek

Zmírnit bolest při nošení rovnátek lze několika způsoby:

  1. Užívání analgetik: Běžně dostupné léky proti bolesti, jako je ibuprofen nebo paracetamol, mohou pomoci snížit bolest a zánět po nasazení nebo utažení rovnátek.
  2. Použití ortodontického vosku: Tento speciální vosk lze nanést na ostré části fixních rovnátek, které dráždí vnitřek úst, čímž se snižuje bolest a podráždění měkkých tkání.
  3. Studené obklady: Přikládání studeného obkladu na vnější stranu tváře může zmírnit otok a bolest tím, že zpomaluje průtok krve v postižené oblasti, a tím snižuje zánět.
  4. Měkká strava: V prvních dnech po utažení nebo nasazení rovnátek je vhodné jíst měkké potraviny, které nevyžadují silné kousání a žvýkání, což může zmírnit tlak na zuby.
  5. Ústní voda s antiseptickými vlastnostmi: Použití antiseptické ústní vody může pomoci snížit zánět dásní a zabránit infekcím, což přispívá k celkovému zmírnění bolesti.
  6. Omezení dráždivých potravin: Vyhněte se velmi tvrdým, křupavým nebo lepkavým potravinám, které by mohly zvýšit nepohodlí nebo poškodit rovnátka.

Kombinací těchto metod lze většinu bolesti a nepohodlí při nošení rovnátek efektivně zvládnout.

Начните
с БЕСПЛАТНОЙ консультации

Мы вместе спланируем оптимальное решение для Вашей улыбки.

Запишитесь на бесплатную консультацию
бит сипка